
Druk 3D to technologia, która odgrywa coraz większą rolę w wielu branżach. Nie omija także przemysłu spożywczego. Produkty takie jak pasty, czekolada, przeciery czy nawet ciasta mogą być dzięki niej formowane w dowolne kształty i struktury.
Campden BRI, firma dostarczająca najnowsze analizy dla przemysłu spożywczego, rozpoczęła właśnie projekt badawczy, którego celem jest ocena jakie korzyści może dla niego przynieść druk 3D. Będzie on oparty o praktyczne testy na szerokiej gamie artykułów. Kierownik zespołu, naukowiec, Gael Delamare, powiedział: „W ostatnich latach poczyniono znaczne postępy w dziedzinie druku 3D, co miało ogromny wpływ na wiele branż. Jednak zastosowanie technologii w sektorze spożywczym nie jest to proste."
Delamare podkreślił, że badania zespołu pozwolą ocenić, które surowce nadają się do drukowania oraz jakie mogą przybrać kształty. Co więcej, dostarcza informacji na temat szybkości i wydajności oraz praktycznych aspektów, takich jak czyszczenie drukarek, co przecież w przemyśle spożywczym ma ogromne znaczenie.
Dzięki wdrożeniu na szerszą skalę druku 3D można by zminimalizować ilość marnowanej żywności, gdyż łatwo psujące się produkty mogłyby drukowane na żądanie.
(KB)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- bakeryinfo.co.uk; campdenbri.co.uk

Komentarze (0)
Czytaj także
-
PRODUKCJA ADDYTYWNA I COVID-19
W jaki sposób drukowanie 3D może wpłynąć na przerwany łańcuch dostaw w czasie kryzysu spowodowanego przez epidemię COVID-19? Światowa pandemia...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
www.automatyka.plWycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-