Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-06-27  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-06-28
Precyzyjne krojenie mięsa ze skanerem 3D
Precyzyjne krojenie mięsa ze skanerem 3D

Nie tak dawno spotykaliśmy się z zastosowaniem skanerów 3D w szeroko pojętym przemyśle. Jednak technologia ta stale poszerza zakres swoich aplikacji. Tym razem została wykorzystana do krojenia mięsa.

Krajalnica mięsa Libra Nantsune 165C przechwytuje obraz 3D mięsa gotowego do pocięcia w plastry, a następnie korzystając z danych z jej o geometrii przestrzennej tnie mięso na plasterki o tej samej wadze.

W przypadku obecnie dostępnych na rynku krajalnic przemysłowych, proces ten jest odwrotny. Maszyna najpierw tnie mięso na jednolite kawałki, a dopiero później są one ważone i mierzone. Skaner Libra, dzięki dokładnemu pomiarowi kształtu bryły mięsa, jest w stanie oszacować właściwą objętość potrzebną do uzyskania, a następnie dane te wykorzystuje do obliczenia ciętej warstwy.

Oprócz zwiększonej dokładności, metoda ta oznacza, że krajalnica pracuje ze zwiększoną wydajnością nawet do 6000 plasterków na godzinę. Obecnie maszyna przeznaczona jest do cięcia wieprzowiny, ale teoretycznie może być zmodyfikowana do współpracy z każdym innym rodzajem mięsa.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
gizmodo
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także