
Nie tak dawno spotykaliśmy się z zastosowaniem skanerów 3D w szeroko pojętym przemyśle. Jednak technologia ta stale poszerza zakres swoich aplikacji. Tym razem została wykorzystana do krojenia mięsa.
Krajalnica mięsa Libra Nantsune 165C przechwytuje obraz 3D mięsa gotowego do pocięcia w plastry, a następnie korzystając z danych z jej o geometrii przestrzennej tnie mięso na plasterki o tej samej wadze.
W przypadku obecnie dostępnych na rynku krajalnic przemysłowych, proces ten jest odwrotny. Maszyna najpierw tnie mięso na jednolite kawałki, a dopiero później są one ważone i mierzone. Skaner Libra, dzięki dokładnemu pomiarowi kształtu bryły mięsa, jest w stanie oszacować właściwą objętość potrzebną do uzyskania, a następnie dane te wykorzystuje do obliczenia ciętej warstwy.
Oprócz zwiększonej dokładności, metoda ta oznacza, że krajalnica pracuje ze zwiększoną wydajnością nawet do 6000 plasterków na godzinę. Obecnie maszyna przeznaczona jest do cięcia wieprzowiny, ale teoretycznie może być zmodyfikowana do współpracy z każdym innym rodzajem mięsa.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- gizmodo

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
www.automatyka.plWycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
Kiedy warto wdrożyć innowacje technologiczne do przemysłu?
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu robotyka była głównie zarezerwowana dla dużych zakładów przemysłowych, przede wszystkim z branży automotive. Dziś...
-
-
-