
Większość kucharzy z pewnością nie byłoby zadowolonych, gdyby podczas pieczenia przypalił im się chleb. Naukowcy z chińskiego Harbin Institute of Technology mają jednak na ten temat inne zdanie, ponieważ podczas tego procesu udaje im się uzyskać węglową piankę. Lekki materiał służy jako izolator termiczny, ekran elektromagnetyczny i przewód elektryczny w jednym, a koszt jego wytworzenia jest niewielki.
Sama pianka nie jest niczym nowym. Ze względu na połączenie jej niskiej masy oraz wysokiej wydajności jest przedmiotem szczególnego zainteresowania w przemyśle lotniczym. Problem stanowią jednak kosztowne metody produkcji, jakie dotąd udało się opracować.
Wytwarzanie pianki z jedzenia również nie jest nowym pomysłem. Już wcześniej materiał ten uzyskano z bananów i arbuzów. Jednak w obu przypadkach niezwykle trudno było ustabilizować proces w taki sposób, aby otrzymać piankę o konkretnych parametrach; na dodatek sama struktura posiadała niedoskonałości.
Nowa metoda zaczyna się od wypieku bochenka chleba. Wstępnie upieczony chleb jest suszony w piecu przez 18 godzin w temperaturze 80°C. Następnie umieszcza się go w specjalnym piecu, który wykorzystuje argon pozwalający na efektywne tworzenie pianki węgla. Co ciekawe jej struktura zależy od ilości wody i drożdży wprowadzonych do ciasta, co pozwala na pełną kontrolę wielkości powstałych porów w zależności od wymaganej aplikacji.
Nowa metoda została opisana w czasopiśmie przez American Chemical Society w Applied Materials & Interfaces.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- gizmag

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Recykling materiałów kompozytowych w obliczu racjonalnego gospodarowania...
Nie sposób wymienić wszystkich zalet materiałów kompozytowych. Są wytrzymałe, lekkie oraz łatwe w użytkowaniu i konserwacji. Jednak ze względu na...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
www.automatyka.plWycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-