Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2016-07-15  |  Ostatnia aktualizacja: 2016-07-15
Nowy materiał to już chleb powszedni?
Nowy materiał to już chleb powszedni?
Nowy materiał to już chleb powszedni?

Większość kucharzy z pewnością nie byłoby zadowolonych, gdyby podczas pieczenia przypalił im się chleb. Naukowcy z chińskiego Harbin Institute of Technology mają jednak na ten temat inne zdanie, ponieważ podczas tego procesu udaje im się uzyskać węglową piankę. Lekki materiał służy jako izolator termiczny, ekran elektromagnetyczny i przewód elektryczny w jednym, a koszt jego wytworzenia jest niewielki.

Sama pianka nie jest niczym nowym. Ze względu na połączenie jej niskiej masy oraz wysokiej wydajności jest przedmiotem szczególnego zainteresowania w przemyśle lotniczym. Problem stanowią jednak kosztowne metody produkcji, jakie dotąd udało się opracować.

Wytwarzanie pianki z jedzenia również nie jest nowym pomysłem. Już wcześniej materiał ten uzyskano z bananów i arbuzów. Jednak w obu przypadkach niezwykle trudno było ustabilizować proces w taki sposób, aby otrzymać piankę o konkretnych parametrach; na dodatek sama struktura posiadała niedoskonałości.

Nowa metoda zaczyna się od wypieku bochenka chleba. Wstępnie upieczony chleb jest suszony w piecu przez 18 godzin w temperaturze 80°C. Następnie umieszcza się go w specjalnym piecu, który wykorzystuje argon pozwalający na efektywne tworzenie pianki węgla. Co ciekawe jej struktura zależy od ilości wody i drożdży wprowadzonych do ciasta, co pozwala na pełną kontrolę wielkości powstałych porów w zależności od wymaganej aplikacji.

Nowa metoda została opisana w czasopiśmie przez American Chemical Society w Applied Materials & Interfaces.

(rr)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
gizmag
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także